Followers

Home » , » HEBAT - MODEL MASJID SULTAN ABU BAKAR DIPASANG DI LEGOLAND

HEBAT - MODEL MASJID SULTAN ABU BAKAR DIPASANG DI LEGOLAND

Masjid Sultan Abu Bakar ialah antara masjid yang tercantik di Malaysia. Ianya dibina pada tahun 1892 dan siap sepenuhnya pada tahun 1900. Ianya dibina oleh Sultan Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar dan mempunyai rekaan yang berlainan dari masjid yang terbina sebelumnya. Pengaruh kolonial England dapat dilihat pada rekaan masjid dengan menara masjid dibina seakan menara jam era Victorian. Ianya direka oleh Tuan Haji Muhammad Arif bin Punak. Masjid ini adalah antara monumen yang pasti anda lihat apabila pergi ke Johor Bahru. Too bad masjid ini juga dikenali sebagai masjid Mawi kawhwin dikalangan peminat muzik tanah air.

Dibawah ialah model masjid ini yang diletakkan di LEGOLAND Johor. Awesome! Masjid Sultan Abu Bakar adalah salah satu mercu tanda Johor yang diabadikan dalam versi miniatur di Legoland. Terdapat hampir 100 mercu tanda terkenal dari Malaysia dan seluruh dunia akan diletakkan di Legoland apabila ia siap kelak. Tahukah anda setiap satu model harganya boleh mencecah RM100 000 dan memerlukan ratusan jam untuk dibina. Cool beans!

Gambar ehsan saudara @Hazrey dan jika anda mahukan laporan lebih terperinci nantikan kemunculan segmen LEGOLAND di Majalah Tiga tidak berapa lama lagi. Boleh tengok sneak peak pembinaan taman tema termahsyur dunia ini. Yeah!


Terima Kasih Kerana Berkunjung :)

Jika anda ingin mendapatkan gambar pelik, kelakar, ajaib dan juga isu-isu hangat masa kini terus ke email anda, daftarkan diri secara percuma.
Anda Hanya Perlu Follow Blog Kami


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Infosahaja . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Design by Creating Website. Inspired from Metamorph RocketTheme