Followers

Home » » Fatwa Hukum Haram Cetak Rompak

Fatwa Hukum Haram Cetak Rompak
JAKARTA - Fatwa hukum haram terhadap kegiatan cetak rompak dan pembelian produk cetak rompak oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI) akan dikemukakan kepada Majlis Fatwa Kebangsaan untuk melihat kemungkinan dibuat satu ketetapan hukum mengenai perbuatan serupa di Malaysia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, fatwa serupa berhubung perbuatan itu sekiranya ada, dapat membantu usaha kerajaan untuk mengurangkan kegiatan cetak rompak di Malaysia.

"Tujuan kita ialah untuk mencetuskan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia khususnya umat Islam bahawa perbuatan mengambil karya orang lain secara tidak sah bukanlah budaya yang baik," katanya di sini semalam.

Ismail Sabri yang mengetuai delegasi Malaysia dalam lawatan tiga hari ke Jakarta sebelum itu mengadakan pertemuan dengan Menteri Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Amir Syamsudin di pejabatnya d Kuningan, Jakarta Selatan.

Menteri itu berkata, pihaknya akan mendapatkan penjelasan lebih terperinci daripada agensi Hak Kekayaan Intelektual Indonesia yang menjaga kepentingan harta intelek mengenai fatwa itu.

Posted @  http://infosahaja.blogspot.com/

Terima Kasih Kerana Berkunjung :)

Jika anda ingin mendapatkan gambar pelik, kelakar, ajaib dan juga isu-isu hangat masa kini terus ke email anda, daftarkan diri secara percuma.
Anda Hanya Perlu Follow Blog Kami


0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2011. Infosahaja . All Rights Reserved.
Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
Template Design by Creating Website. Inspired from Metamorph RocketTheme